a

Hi there! This is Esben, an elegant photography theme. Are you ready to show your work to the world?

INSTAGRAM

Back to Top

Ichinoma

Ichhinoma

A commercial facility that creates a margin and redefines the store image in the future

The Playhouse is a full renovation project of 3 stories high building locates in a busy fashion district of Tokyo, Aoyama in Japan. The building accommodates a British fashion store on the ground and first level, and a hall for a wedding and event planning company on the second level. Our design team was challenged to envision a new spatial model of Post-COVID store by reconsidering the existing function of physical shops.

Principle use
Other cultural facilities, Shop, Office
Timeline
2020.04-2020.10
Status
Completed
Location
Kawagoe Saitama, Japan
Construction  type
Renovation
Total floor area
1356.00m²
Client
INCEPTION HOLDINGS, Inc.
Contractor
BLUU, Inc.
Photographs
Kenji Seo, HARUKI OKU DESIGN
Ichhinoma
Ichhinoma

One of the impacts caused by the global coronavirus pandemic is a remarkable acceleration of digitalization. This ongoing rapid movement indicates the future in which the shopping experience will be greatly more common to be done through virtual stores. In response to this social situation, the team proposed to reimagine the spatial function of the physical store from a conventional concept of a place to purchase goods into a place to learn, discover and experience the cultures related to the brands of products. If the act of purchase can be done virtually, the ultimate purpose of a physical store should be to elevate potential customers’ interest which will connect them to product sales.

Ichhinoma
Ichhinoma
Ichhinoma
Ichhinoma

The project is started by considering the whole building as an alternative form of theatre by designing transformable architectural elements that allow a variety of events to take place throughout the building. The entrance atrium is designed as a fly tower with a movable curtain that creates a temporary stage for events such as talks and concerts, accommodating up to 50 people. The shop area on the ground level is composed with multiple rotatable walls, providing flexible space for hosting various activities like pop-up market, fashion show or workshops. Each wall is allocated to a different brand that regularly changes in every few months, creating a collection of small pop-up stores across the floor. The foyer placed in the centre of the first floor leading guests to the main hall on the second level while shaping a display space for the shop’s permanent brands’ products on its periphery. The hall on the second floor is composed with various textiles that allow the space to fluctuate its size in order to host events of various scales and contents.

Ichhinoma
Ichhinoma

The Playhouse challenged the conventional spatial model of shops by creating rooms for culture and diverse activities to co-exist whilst the sales space rather than dedicate entire floor for displaying products. The project aimed to explore one of the possible future of shop space for Post-COVID society where virtualization of our living lives become more established.

Ichhinoma
Ichhinoma

Related projects

The Playhouse
The Playhouse
BENE-
Bene-
Apartment Renovation01
Shimbashi Residence